Bilder från Mallorca del 1

Nu är det lite mer än två veckor sedan vi kom hem från Mallorca och jag längtar tillbaks hur mycket som helst! Längtar efter värmen, solen, havet, poolen, upplevelserna, all god mat och sena promenader med älsklingen. Jag får trösta mig med att titta på alla fina bilder vi tog och minnas tillbaka... Den här veckan har jag fullt upp precis som förra, så en liten semester skulle inte sitta helt fel. 

♥ Måndag: Tandläkaren 12.00. Skola till 15.20. Övningskörning och en stor hög med läxor som ska göras (har betat av hälften).
♥ Tisdag: Skola till 14.10. Teorilektion 17.00-19.00. Mer läxor.
♥ Onsdag: Min födelsedag! Skola till 15.20. Middag på Golden Thai med mamma, pappa och Petra. Förhoppningsvis kommer Jalle till mig.
♥ Torsdag: Körlektion 08.45. Skola till 11.10. Marknad i Adelöv.
♥ Fredag: Klippning 09.00. Skola till 15.20. Förberedelser inför morgondagen.
♥ Eventuellt Motala med älsklingen. Födelsedagsfest med stora delar av släkten!

 


Min helg och hunddrömmar

Jag tänkte ha som policy att jag ska uppdatera en gång om dagen i bloggen. Men det har varit helg och uppenbarligen gick det inte så bra med den saken. I fredags kväll hade jag bara tänkt vara hemma och vila efter en fullspäckad vecka, men planerna ändrades och jag ställde upp som barnvakt åt Alice istället. Något jag gjorde med glädje! Eftersom jag inte hann äta middag innan jag åkte hemifrån fick det bli pizza och Alice tittade snällt på när jag klämde hela den. Sen tittade vi på Bröderna Lejonhjärta och efter klädbyte och tandborstning blev det sängen. Hon låg och pillade en stund i mitt hår och sen somnade vi båda två! Igår åt jag, mamma och pappa lunch ute och det blev hamburgetallrik för min del. På eftermiddagen kom Gun och Björn och lite senare även familjen Gullquist och Larsson för att fira mig (fyller 18 år på onsdag)! Det blev en lyckad kväll som innehöll god mat, skratt, misslyckade bilder, ett trasigt halsband, halsbands-bitar-sökning på gatan och i gräset (otroligt nog hittade vi alla delar) och självklart presenter. Jag fick presentkort på Mollys Hus och Guldfynd, ljus, tillbringare och en brosch med Rosa Bandet som är värd att uppmärksammas! Tack så jättemycket för allt!

Idag har jag inte gjort så mycket. Började dagen med en ordentlig frukost och tipspromenad ute i Malinskog. En bingorad och 10 rätt av 12 möjliga lyckades jag få! När vi skulle börja gå kom en otroligt fin liten Golden Retriver-valp som glatt ville hälsa på oss. Den har fått mig att tänka ännu mer på hur mycket jag vill ha en hund, och självklart blir det då en Golden för rasens egenskaper kommer att passa mig som hundägare perfekt. Det är lugna hundar som passar bra i barnfamiljer men som kräver mycket aktivitet och motion. Jag ser fram emot att dressera den, gå långa promenader varje dag och bygga upp en tillit. Då får man ut så mycket mer av hunden! Men drömmen om en hund får vänta tills jag flyttat hemifrån. Sen kanske jag ska tillägga att jag troligen efter något år köper en hund till. Har man inte möjlighet att låta sin hund träffa andra hundar regelbundet kommer de i alla fall att ha varandra som underhållning och sällskap.


Något jag uppskattar

Ett av mina största intressen är matlagning. Jag tycker att god mat och omsorg när man lagar mat är otroligt viktigt, för trots allt måste vi äta varje dag, så varför inte göra det bästa av det? Husmanskost går alltid hem men det faller mig inte riktigt i smaken. Det gör heller inte färdigmat som ofta har inslag av konstiga smaker. Jag gillar mat med utlänska influenser och då spelar det inte så stor roll om det är Thailand, Kina eller Mexico. Något som är viktigt i min matlagning är färger och sallad i alla dess former. Det jag tycker mest om att laga nu är kycklinggrytor med kokosmjölk, paprika, curry, ingefära och jordnötter serverat med basmatiris. Otroligt gott! En lite mer svensk maträtt i form av bakad potatis med räkröra gjorde jag här om dagen. Först sköljde, borstade och naggade jag potatisarna, sedan tillagade jag dem i ugnen på 200 grader i 1 timme och 15 minuter. Till röran använde jag cream fraich, räkor, ägg, rödlök och dill!


Mitt projekt

Projektet som jag har hållt på med var att måla om min kista som stått undangömd i förrådet. Den förvandlades från brun/rosa till vit och jag är jättenöjd! Grundade först en gång med en halvblank färg (var den enda vi hade hemma) och sedan målande jag två gånger med en vit matt färg. Jag tycker det är jätteroligt att renovera och göra något praktiskt där man får fram ett resultat. Så fler såna här projekt kommer ni garanterat att få se i framtiden. Jag är på jakt efter billiga sängbord på blocket som jag kan måla om, men än har jag inte hittat några bra.



Loppisfynd

Det är inte ofta som min almanacka är så full som den är nu och det tär på krafterna. Känner att jag behöver träffa Jalle snart för att få lite energi! Igår efter skolan åkte jag hem till Petra för att vara med henne tills det var dags för min teorilektion. Vi åkte en runda på stan och jag fyndade lite på loppis. Fick med mig tre fina glasburkar, ett graverat fat och en tavla (köpte den för ramen som jag målat vit idag). Vågen har jag köpt vid ett annat tillfälle. Allt på bilden har jag gett 85 kronor för, det är inte illa! Och då var faktiskt tavlan dyrast! Det är alltid lika roligt att gå och titta på loppisar efter vackra saker som man antingen tycker om på direkten eller kan göra om.


En blandning

Igår sa jag att ni skulle få se resultatet av mitt projekt idag, men jag har faktiskt inte orkat ta tag i det. Jag kan ju berätta att jag har målat om någonting, men färgen måste bättras på lite innan jag kan kalla den helt färdig! Så ha tålamod. Idag var det första riktiga skoldagen och den var lång och seg. När jag kom hem skulle jag vila en stund, som blev fyra timmar. Så jag har inte fått något uträttat idag! I morgon väntar en fullspäckad dag med skola fram till två, sen ska jag träffa Petra och klockan fem blir det första teorilektionen på körskolan. Eftersom det här inlägget blir väldigt blandat bjuder jag på ett gäng inspirerande bilder med blandad design. Man ska inte vara rädd för att blanda olika former och leka med inredningen!


Pyssel

Jag fortsätter på temat om att det är detaljerna som står för mycket av inredningen i ett hem. Att det är de som skapar den rätta känslan. När jag kollar runt på olika bloggar får jag ofta inspiration och nya idéer. En gullig idé som jag sett lite överallt är att pyssla ihop egna ljusstakar av ett gammalt tekoppsfat/skål, en ljushållare, lite färg och lite lim. Vips så har man en jättesöt ljusstake som inte kostat mycket! Och kanske det bästa av allt, ingen är den andra lik (om man inte köper likadana fat då förstås)... Dock kan jag få lite dåligt samvete över att skilja en kopp och ett fat åt som tillhör varandra. Ett tips är då att köpa båda och använda kopparna som ljuslyktor om porslinet är tunt eller låta dem få stå framme som prydnad. De senaste dagarna har jag hållt på att pyssla med ett eget projekt. Resultatet av det får ni se i morgon!


Det är detaljerna som gör det

Har jag väl satt mig framför datorn och börjat kika runt på bloggar med lantlig inredning är det riktigt svårt att sluta. Jag sitter och drömmer mig bort om hur jag själv vill ha mitt framtida hem och avundas människor som lyckas skapa vackra möbler och miljöer så att allt känns sådär magiskt som man vill att det ska göra. Gemensamt för alla hemmet är vita möbler, mycket textil, fina detaljer och ett lugn som sprider sig genom rummen. Ljusstakar i fattigmanssilver är en fin detalj som gör sig bäst när man har flera stycken i en grupp. Det måste inte alltid vara två. Varför inte fem i olika utformanden och storlekar? Dessa finns på Countrybymail för 149:- styck, men har man tur kan man fynda billiga på loppis!


Poivre Noir

Det börjar närma sig min födelsedag och folk undrar vad jag önskar mig, men jag önskar mig faktiskt inte något speciellt. När jag var yngre skrev jag en lång önskelista, men nu består den endast av två punkter. Pengar eller presentkort (på Gina Tricot, Forma Rum eller Guldfynd).  De saker som jag gärna vill köpa köper jag helst själv för att det ska kännas rätt. Nu menar jag inte att det har känts fel förr, men jag är mån om vad jag handlar och vill känna en sorts kärlek till föremålen för annars kanske de bara blir ståendes i ett skåp. Och man vill ju ha sina ägodelar framme! Men om jag ska önska mig någon specifik sak, så får det bli det snygga kuddfodralet i linne från H&M Home höstkollektion. Helst två stycken!



Bild: Vitating. Kuddfodral 99:-

Kika in i

När jag var liten började jag min resa genom tidningarnas värld med Bamse, sen följde Julia, Frida, Solo, Veckorevyn, Elle, Hus & Hem och Allt om Mat. Den tidningen som jag prenumererar på just nu är Allt i hemmet och där finns det mesta inom mitt intresse för inredning. Tidningen innehåller alltid fyra olika hem med olika stilar, på vår gata, massa shopping, tips och reportage! När jag är hemma hos Jalle tjuvläser jag Lantliv som också faller mig i smaken. Jag brukar sitta och bläddra igenom tidningar som jag samlat på mig och skriva listor med idéer, recept och annat som jag vill komma ihåg extra mycket för framtiden. En sak som jag skrivit är att jag vill ha en kista som soffbord, och idag gjorde jag slag i saken. Bestämde mig för att måla om en gammal kista som vi har haft ståendes i förrådet. I vilken färg? Vitt såklart! Men nu var det inte det jag skulle prata om, utan att på Allt i hemmets hemsida finns det en kategori som heter Läsarnas egna hem där man kan få massvis med inspiration! För är egentligen inte det den allra bästa inspirationskällan, att kika in i andras hem?

Lexington Fall Collection

Idag har jag jobbat med Inne gardiner och möblers hemsida (som ännu inte kommit upp). De säljer bl.a. produkter från Bitc, Sia, Artwood, Ocean House och Lexington. Lexington släppte nyligen sin höstkollektion och den går, precis som många andras, i mörka murriga fäger. Det är som det brukar vara på hösten. Man dras åt brunt, svart, grått, grönt, rött, orange och höstens signaturfärg lila i alla dess nyanser. Som ni vet älskar jag vitt, men jag för gärna in det mörka och murriga genom mörka möbler och små detaljer i höstens färger.


Favoriter från IKEA

Som jag skrev i inlägget nedan så valde jag ut möbler och detaljer ur IKEA-katalogen som troligen kommer att komma i mina ägor någon gång. Tänkte visa er ett urval av produkterna som jag föll lite extra för. Jag börjar med en 3-sits soffa ur serien Ektorp (3995:-) som är en given favorit hos många eftersom den inte bara är bekväm utan även barnvänlig med löstagbar klädsel, om olyckan skulle vara framme. Får man mot förmodan inte bort en fläck, eller om man helt enkelt vill förnya sig och byta färg finns klädslar i flera färger att köpa för en billig peng. Den klassika Billy-bokhyllan (395:-) har hängt med i över 30 år och sålts i över 40 miljoner exemplar, men fortfarande är den lika aktuell. Det finns flera olika utföranden och färger. Hemnes är en populär serie med olika förvaringsmöjligheter, ur den har jag valt en praktisk och snygg byrå med 8 lådor (1995:-) som även finns i vitt. För att sova extra gott om natten bör man ha en fin säng, och inte minst fina avlastningsbord där man vet att favoritboken vilar gott om natten. I serien Aspelund ingår ett litet avlastningsbord (399:-) i romantisk stil som jag tycker om. Sista möblen som jag valt ut är en enkel pall (129:-) som passar överallt. Bra i köket för barnen, men även för de vuxna som kanske inte alltid når vad de vill ha. För att förgylla ett hem krävs detaljer. Vad sägs om fina förvaringsburkar (15-25:-), ett kakfat med tre våningar (149:-) eller en vacker vas (129:-)?

2010

Idag damp IKEAs katalog för 2010 ner i brevlådan. Den är alltid lika rolig att få och jag satte mig genast ner och bläddrade igenom den och vek in flikar vid saker som jag fastnar för. Skrev även upp en listan med möbler som kommer att hamna i mina ägor någon gång. Det blev en soffa och två fotöljer ur serien Ektorp, två byråer, garderobssystem, två avlastningsbord, hyllor och andra små detaljer för en summa på ca 15 000:-. Dags att börja spara kanske. Om ni inte har fått katalogen finns den på närmaste varuhus, på IKEAs hemsida eller till beställning från den 1/9.


Förvandling

Som ni märker har bloggen genomgått en förvandling, och den kommer kontinuerligt att förtsätta ändras, både vad det gäller designen och innehållet. Jag har bestämt mig för att inrikta mig mer på inredning och design, eftersom jag i framtiden vill arbeta inom det. Bloggen kommer fortfarande att innehålla mode och personliga inlägg, men som sagt mycket mer inredning! Jag hoppas att ni kommer att fortsätta följa mig och att jag kan ge er inspiration!

Vuxenlivet

Eftersom jag vet att det är en liten trogen skara som tittar in här varje dag fast jag helt tappat inspirationen till att skriva och sällan uppdaterar, så tänkte jag skriva några rader för er skull. Semestern på Mallorca var helt underbar. Vore väl konstigt annars när jag hade min älskling med mig. Vi spenderade dagarna vid poolen och njöt av solen och värmen. På kvällarna åt vi ute och festade till det på balkongen. Precis som det ska vara! Bilder kommer när jag lagt in dem på datorn.

På torsdag börjar skolan. Sista året på gymnasiet. Sista året med människorna som man sett varje dag i två år, vissa mer. Sen skiljs alla åt och försvinner åt olika håll. Det är sorgligt, men samtidigt är det början på det riktiga livet. Det riktiga livet då man inte har en trygg skola att komma till, då man helt plötsligt står på egna ben. Det är blandade känslor. Jag ser fram emot det vuxna livet, med allt vad det innebär. Men samtidigt vill jag inte att barndomen ska ta slut. Jag fyller snart 18 år och känner lite ångest över det. Åren går så himla fort och ofta undrar jag vart dagarna tar vägen.

Jag och älsklingen har varit tillsammans i snart 3,5 år, förlovade i 1,5 år. Om han kommer in på utbildningen som han sökt kommer han att flytta till mig. Hem till mig. Nära mig. Allt det som vi drömt om så länge kommer att gå i uppfyllelse. När vi träffades tänkte vi inte så långt framåt... Jag gick i åttan och hade många år i skolan kvar, Jalle gick i nian. För lite mer än ett år sedan började det bli riktigt jobbigt att resa och jag såg fram emot att Jalle skulle ta studenten så han inte var bunden längre, så han kunde flytta närmare mig. Nu är Jalle nybliven student och vi står inför ett vägskäl. Antingen kommer han in på utbildningen och flyttar till mig, vilket innebär slutet för våra dyra resor och löjligt korta helger. Eller så kommer han inte in, och vi får återgå till det vanliga tills vidare. Men frågan är hur länge det kommer att fungera? Vi är så pass vuxna nu så vi vill leva tillsammans, inte 20 mil ifrån varandra.

Mina planer för framtiden är ännu oklara. Jag vet att jag inte är redo för högskolestudier i 2,3 kanske upp till 5 år. Jag är väldigt ambitiös och driven, men jag måste hitta något som jag brinner för. Jag älskar inredning och vill arbeta eller studera till något som är kopplat till design, färg och form. Det finns en distansutbildning till certifierad inredare som känns mest aktuell just nu, sen är det mycket självstudier som krävs för att bygga upp en kunskap kring formgivning och kända formgivare. Mitt mål är att en dag starta en egen butik, vilket jag skaffar grundkunskaper till genom att läsa Handel. Men det är en lång väg dit och det är inget man gör som 20-åring. Det krävs erfarenheter och en djupare förståelse för allt. Man kan ha så många drömmar, och egentligen kan allt bli verkligehet, det gäller bara att man tror på sig själv och har drivkraften.

Det här skulle egentligen inte bli ett så långt inlägg. Men nu fick ni ta del av mina tankar och funderingar kring mitt liv som det ser ut nu och hur der kommer att utvecklas. Det är bra att skriva ner sina tankar ibland, få dem på papper. Så man får lite mer klarhet i allt.

Kort och gott


Igår: Marknad i Skänninge
Idag: Jönköping
I morgon: Alcuida, Mallorca

Med andra ord lever vi livet!

Statusprylar

Igår när jag låg ute och läste en stund i solen gick det förbi några pojkar på cykelbanan. Skulle tro att de var runt 12 år. Jag kunde inte undgå att höra vad en av dem sa.

- I morgon släpps en ny iPhone. Det är verkligen den perfekta mobilen för mig! Det är precis som tjejer vill ha nya handväskor och skor hela tiden. Vi killar vill ha mobiler.

Är dagens ungdom, eller rättare sagt, små barn i mellanstadiet så bortskämda? Under hela min uppväxt har jag varit enda barnet som bott hemma vilket har gjort att jag fått det mesta jag vill ha. Jag har inte varit bortskämd, men det är skillnad på att vara enda barnet mot att kanske ha 2-3 syskon som man ska dela allt med. Men en dyr mobil, bärbar dator eller liknande var det verkligen inte tal om när jag var så ung, och inte nu heller för den delen. Min fösta mobil var pappas gamla som jag fick ärva när han köpte en ny. Den fungerade helt okej för mig, eftersom jag bara skulle använda den till att ringa och skicka sms någon gång då och då. För ett och ett halvt år sedan fick jag min nuvarande mobil som jag är sjukt nöjd med. Jag fick den precis när den kom ut och den kostade då ca 4700 kr. Det var den sista mobilen som jag fick av mina föräldrar, så i framtiden får jag bekosta mina mobiler själv. Jag skulle aldrig köpa en så dyr mobil till mina ungar om jag hade barn. Verkligen inte om de är så unga som 11-12 år. Har samhället blivit så beroende av att alltid ha den senaste teknologin att det smittar av sig på barnen? Är det ens mobiltelefon eller dator som visar vem man är, vilken status man har? Min mobil har blivit en del av mig. Jag bär den alltid med mig och det är min kontakt med Jalle när vi inte är med varandra. Men jag är snart 18 år. Jag är snart vuxen. Det är skillnad på mina behov och en 12-årings.

RSS 2.0